Daglicht maakt ons slanker!

      Geen reacties op Daglicht maakt ons slanker!

Afgelopen week publiceerde neurologen van The Northwestern University een opmerkelijke studie in de PLoS One waaruit blijkt dat mensen die elke dag, elke ochtend ongeveer een half uur buiten lopen, makkelijker afvallen (of op gewicht blijven). Ben je op dit moment aan het afvallen of wil je in ieder geval niet aankomen? Dan is dit artikel misschien wel interessant voor je!

De onderzoekers volgend 54 proefpersonen gedurende een week. Hoe het kan dat mensen afvallen heeft volgens de onderzoekers te maken met twee verschillende factoren.

Is de daglichtsterke in orde?

Ten eerste kan de BMI (Body Mass Index) volgens de onderzoekers alleen verlaagd worden als de lichtsterkte hoger is dan 500 lux. Zo’n hoge waarde is enkel buiten te behalen, gezien de gemiddelde lichtsterkte op een kantoor niet hoger is dan 300 lux. Zelfs op een bewolkte (regenachtige dag) is de lichtsterkte in de buitenlucht ongeveer 1000 lux.

‘S ochtends of ‘S middags daglicht?

Een tweede factor was de tijd waarop de blootstelling aan daglicht plaatsvond. Hoe vroeger op de dag dat gebeurde, des te sterker het effect was. Er waren twee verschillende groepen te onderscheiden: Een eerste groep die gemiddeld om 13:00 uur zijn eerste dosis daglicht kreeg en een gemiddelde BMI van 24 had. En een tweede groep die al om 9:00 haar eerste dosis daglicht te verwerken kreeg had een gemiddelde BMI van 19.

Hoeveel daglicht heb ik nodig?

Volgens de onderzoekers heb je ongeveeer een klein half uurtje aan daglicht nodig, maar hoe daglicht het lichaamsgewicht kan verlagen snappen de onderzoekers niet. Zo werden er geen statistisch significante effecten van daglicht op de lichamelijke activiteit, en ook niet op de inname van kilocalorieën. Om dat goed uit te zoeken, moet het onderzoek naar alle waarschijnlijkheid langer (en uitgebreider) duren. De onderzoekers vermoedde dat daglicht in de morgen ervoor zorgt dat onze biologische klok goed blijft lopen. Die klok controleert de afgifte van hormonen, die op hun beurt weer de eetlust en de werking van insuline meebepalen.